Jouw bedrijf kan niet zonder personeelsplanning

Jouw bedrijf kan niet zonder personeelsplanning

Een personeelsplanning die klopt is onmisbaar voor veel organisaties. Met de onderstaande factoren, flans je er een in elkaar die je meer informatie biedt dan alleen een rooster.

Verwacht aantal uren en capaciteit

Dit punt spreekt best wel voor zich, maar is essentieel. Allereerst zul je in moeten schatten hoeveel uren je nodig denkt te hebben en wanneer je wilt dat deze uren gemaakt worden. Ruim voordat de periode waarover je de planning maakt begint, is het nodig dat je inschat hoeveel capaciteit er is. Bij veel sectoren is het van belang dat de uren op een bepaald tijdstip worden gemaakt. 

Mensen vaste werkdagen en -tijden geven, zorgt ervoor dat zij goed rekening met de werktijden kunnen houden. Stand-by uren kunnen er ook voor zorgen dat mensen oproepbaar zijn op momenten, waarvan je nog niet zeker weet of ze druk gaan worden. Je personeel houdt deze tijd vrij, is niet aan het werk, maar ook niet helemaal vrij om te doen wat hij of zij wilt. Het is dus wel netjes om een kleine vergoeding te geven voor stand-by uren, ook al is de wordt de desbetreffende persoon niet opgeroepen. 

Vaardigheden

Als je je personeel op taken moet indelen, waarvoor verschillende vaardigheden voor nodig zijn, is het noodzakelijk om te weten over welke vaardigheden je personeel precies beschikt. Deze vaardigheden kun je bijhouden vanaf het moment dat een personeelslid begint met werken en bijwerken wanneer nodig. 

Andere HR-informatie

Om te controleren of je planning voldoet aan de CAO, vakantiedagen, et cetera, kun je je personeelsplanning of ze urenregistratie hiermee vergelijken. In Excel of Google Spreadsheets kun je dit door middel van conditionele sommen of conditionele opmaak bijhouden en controleren.
In Excel of Google Spreadsheets wordt het bijhouden van bovenstaande informatie echter al snel een chaos. Ook zijn er niet zoveel opties om de lay-out gemakkelijk mooi en overzichtelijk te maken. Dit kan wel gemakkelijk en snel met de app van Nostradamus. De tool kan je zelfs helpen met het inschatten van de benodigde mankracht voor een bepaalde periode.

Reacties zijn gesloten.