Ondernemer worden: het zit in je hart

Ondernemer worden: het zit in je hart

Je gaat iedere dag braaf naar je werk, van half 9 tot 5, met tussen de middag een half uurtje pauze. Iedere avond heb je voor jezelf en iedere maand staat hetzelfde bedrag weer op je rekening.

Sommige mensen zien dit als de ideale situatie, terwijl anderen hier de kriebels van krijgen. Herken je dat, dat je daar de kriebels van krijgt? Lees dan verder.

9 tot 5 stress

Krijg jij al hoofdpijn als het zaterdagavond is en je denkt aan maandagochtend? Dan zit je waarschijnlijk niet op je plek. Het kan zijn dat je je werk niet leuk vindt, ga dan op zoek naar iets waar je wel je bed voor uit wil springen! Maar krijg je gewoon stress bij het idee om vast te zitten aan kantooruren? Verdiep je dan is in wat je echt wil, waarschijnlijk is het hoog tijd om je in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Zeg je baan nog niet meteen op, maar begin wel vast met het zoeken naar jouw geluk. Tegenwoordig zijn er heel veel beroepen waar je geen baas meer voor nodig hebt. Vroeger was dat natuurlijk anders doordat de meeste mensen in fabrieken en dergelijke werkten. Tegenwoordig kun je veel beroepen thuis vanuit je luie stoel uitoefenen. De toename van het internetgebruik maakt dat er steeds meer online beroepen bijkomen en doordat alles tegenwoordig online staat, hoef je met een kantoorbaan ook geen 40 uur per week op kantoor aanwezig te zijn maar kun je veel vanuit thuis doen.

Met of zonder personeel

Een belangrijke vraag wanneer je voor jezelf gaat beginnen is of je personeel in gaat huren. Als je jezelf verhuurt als ZZP’er is deze vraag al beantwoord, maar anders is dit wel een belangrijke. Veel mensen worden ondernemer om meer vrijheid te hebben, maar houd er rekening mee dat personeel een flinke verantwoordelijkheid is. Zeker de eerste paar jaar zul je die vrijheid nog niet zo ervaren. Aan de andere kant zorgt personeel er wel voor dat het werk doorgaat ook als je met vakantie bent. Het kan ook fijn zijn om eerst alleen te werken en zodra het teveel wordt personeel aan te nemen, dan heb je al een stabiele basis en weet je dat er gemiddeld voldoende geld binnen komt.

Nooit meer vrij

Iemand die in loondienst is zal zeggen dat een ondernemer nooit vrij is, omdat ze vaak horen dat ondernemers op vakantie en in het weekend ook werken. Maar een ondernemer vindt dit vaak niet erg, hij kiest ervoor om op vakantie bijvoorbeeld iedere ochtend 2 uurtjes te werken waardoor hij grip houdt op de zaak maar ook kan ontspannen, voor een ondernemer is een vakantie niks doen vaak stressvoller dan iedere dag een beetje werken. Het enige wat hierbij komt kijken is dat het gezin van een ondernemer hier ook altijd mee te maken heeft, heb je een partner die het er niet mee eens is of die je niet steunt? Dan is het werken als ondernemer heel zwaar. Je onderneming valt of staat met de steun vanuit je omgeving, is deze er niet, dan kan het enorm stressvol zijn.

Daarnaast moet je als ondernemer zeker stressbestendig zijn, aangezien je niet iedere maand hetzelfde salaris ontvangt, de eerste paar jaar misschien maar net rond kan komen en er ook wel eens wat mislukt. Maar hard werken wordt over het algemeen wel beloond, of in de vorm van geld, of in de vorm van geluk!

Reacties zijn gesloten.