Hoe creëer je een fijne werksfeer binnen je onderneming?

Hoe creëer je een fijne werksfeer binnen je onderneming?

Een fijne werksfeer is enorm belangrijk in een onderneming. Het heeft dan ook meerdere voordelen voor medewerkers en werkgevers. Zo verbetert de veerkracht van het hele team bij een goede sfeer en hebben medewerkers meer motivatie om een stapje extra te zetten voor de onderneming. Blije medewerkers zullen ook minder snel geneigd zijn om een andere baan te zoeken. Nu denk je waarschijnlijk, maar waarom doet niet iedere ondernemer er alles aan om dit te bereiken? Dat is omdat het ooit lastig kan zijn en er zeker moeite in gaat zitten. Deze moeite is het echter zeker waard. Hieronder lees je hoe je dit doet:

Daag je medewerkers uit

Werk zonder voldoende uitdaging kan al snel leiden tot verveling op de werkvloer. Deze verveling haalt de sfeer enorm hard onderuit. Om de sfeer te verbeteren is het goed om je medewerkers uit te dagen. Geef ze hoge doelen, maar zorg er wel voor dat deze doelen haalbaar zijn. Te hoge doelen werken op zijn beurt ook weer demotiverend en zijn dus slecht voor de sfeer.

Structuur en zekerheid

Onzekerheid over de toekomst van medewerkers bij het bedrijf werkt enorm slecht voor de werksfeer. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het niet zeker of je je baan behoud of hoe je inkomen zich gaat ontwikkelen in de komende jaren bij het bedrijf. Om dus een goede sfeer te creëren is het goed om structuur en zekerheid te bieden. Dit krijg je het beste door zo transparant mogelijk te zijn met je medewerkers. Dit geeft ze het gevoel dat ze er toe doen. Wanneer medewerkers zekerheid hebben zullen ze hun volledige aandacht besteden aan het werken en zullen de resultaten en de sfeer binnen het bedrijf toenemen.

Complimenteer waar nodig

Veel managers zijn geneigd om om medewerkers alleen aan te spreken als er negatieve resultaten zijn behaald. Sommige doen dit ook nog eens op een manier waarop collega’s het kunnen horen of zien. Dit werkt enorm slecht voor de werksfeer. Voor een goede sfeer kun je beter iets anders doen. Laat iedereen het horen wanneer een medewerker juist een goed resultaat heeft behaald. Dit zal andere medewerkers inspireren om ook goede resultaten te behalen. Worden en toch slechte resultaten behaald door een medewerker? Spreek hem of haar hier dan in een aparte ruimte op aan zodat niet alle collega’s het mee krijgen.

Reacties zijn gesloten.