De juiste manier om je nieuwe collega in te werken

De juiste manier om je nieuwe collega in te werken

We zijn allemaal, als het goed is, ooit ergens begonnen. Je komt als nieuweling binnen bij je werkgever en je stelt jezelf vele vragen. Wat verwachten collega’s van mij? Is dit de baan waarop ik hoopte toen ik solliciteerde? Deze vragen kent iedereen eigenlijk wel. Maar heb je ooit een nieuwe collega in moeten werken? In deze blog leer je hoe je dat op een goede manier kan doen. Er volgen hieronder een aantal praktische tips.

Neem de tijd

Wanneer je een nieuwe collega hebt moet je in het begin vaak veel energie investeren. Je moet dan naast je normale werk ook nog erg veel vragen van je nieuwe collega beantwoorden en hem aan de gang houden. Het is niet erg dat hij veel vragen stelt. Je wil in ieder geval niet dat er een zoutzak naast je zit die niks zegt. En als hij er langer werkt zal de werkdruk waarschijnlijk ook voor je afnemen. Het is dus slim om de tijd nemen wanneer je een nieuwe collega inwerkt. Probeer hem in te werken op een manier die bij diegene past. Het is misschien ook slim om hem over je schouder mee te laten kijken in plaats van heel direct te zeggen hoe alles werkt in het bedrijf.

Een warm welkom

Het is misschien erg cliché maar het is bewezen dat het werkt. Je hoeft je kantoor natuurlijk niet vol met slingers te hangen wanneer je hem welkom heet maar als iedereen zichzelf aan aan hem voorstelt kan dit al een positief gevoel geven. Ook kun je bijvoorbeeld een bericht delen dat je een nieuwe werknemer hebt. Een beetje positiviteit kan soms veel met mensen doen.

Jezelf open stellen

Het is belangrijk om jezelf open te stellen voor de nieuwe collega. Je hebt zelf uiteraard veel kennis en weet erg veel over het bedrijf waarin je werkt. Toch is het slim om te luisteren naar wat je nieuwe collega te zeggen heeft. Op een bepaald moment kan namelijk de routine bij je insluipen. Je nieuwe collega kan met een paar nieuwsgierige vragen jouw ogen weer openen. Hij is vaak niet voor niets aangenomen en kijkt overal op een frisse manier tegenaan. Het is dus slim om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten.

Reacties zijn gesloten.