Hé ondernemer, hoe heb jij je pensioen geregeld?

Hé ondernemer, hoe heb jij je pensioen geregeld?

In Nederland werken relatief veel mensen in de zzp-sector. Zij zijn ondernemers zonder personeel, maar dat betekent lang niet altijd dat zij een klein bedrijf hebben. Veel van de zzp’ers hebben een flinke klantenkring opgebouwd en werken constant aan het versterken van hun marktpositie. Maar hoe zit dat eigenlijk wanneer je géén ondernemer meer bent en wilt stoppen met werken? Daar gaat het consequent mis.

Te weinig voorzieningen, spaargeld of regelingen getroffen

Zzp’ers en andere ondernemers zijn vaak actief bezig met de huidige situatie. Mogelijkheden om nieuwe klanten te werven, samenwerkingen aan te gaan met andere bedrijven en uiteraard kostenbesparende maatregelen die geen invloed hebben op de kwaliteit.

Wat vaak vergeten wordt, is te denken aan verzekeringen en voorzieningen voor de oude dag. Heb jij bijvoorbeeld wel een uitvaartverzekering geregeld? Hoe zit het met jouw pensioenplan? En hoeveel geld krijg je eigenlijk per maand wanneer je ouder wordt dan 85?

Zelf werken aan je pensioenvoorzieningen

Als ondernemer val je buiten veel van de standaardregelingen. Dat is vervelend, maar gelukkig kun je zelf veel doen om te werken aan je pensioen en andere voorzieningen. Dit zijn drie alternatieven die kunnen werken voor jou:

  • Zelf sparen of beleggen;
  • Zo lang mogelijk door blijven werken / je bedrijf goed verkopen;
  • Aflossen op de hypotheek

Zelf sparen of beleggen

Wie maandelijks een leuk bedrag opzij kan zetten, kan op die manier zelf de oudedagvoorziening opbouwen. Dat vergt discipline wanneer je dit helemaal zelf wilt doen. Daarom kan het handiger zijn om te kijken naar sparen via een plan bij de bank of een partner voor het investeren in vastgoed. Je geeft dan het werk uit handen zodat je gewoon verder kunt met jouw bedrijf op dit moment.

Door blijven werken of je bedrijf verkopen

De tweede optie is voor de meeste zzp’ers geen haalbare kaart. Het verkopen van je onderneming levert vrij weinig op wanneer je alleen een klantenkring hebt en geen fysiek pand of andere bezittingen op de activalijst. Zo lang mogelijk doorwerken is een optie wanneer je hiermee de AOW-periode wilt overbruggen en direct gebruik gaat maken van je pensioen. Maar dan moet je wel een pensioenvoorziening opgebouwd hebben.

Aflossen op de hypotheek

Aflossen op de hypotheek lijkt een vreemde optie, maar eigenlijk is dit een van de eerste opties die je als ondernemer hebt wanneer je wilt sparen voor je oude dag. Huizenprijzen stijgen en wanneer jij op je 65ste geen hypotheek meer hebt op je woning, dan is die woning je oudedagvoorziening. Er zitten wel nadelen aan uiteraard:

  • Minder profijt van de hypotheekrenteaftrek;
  • Alle investeringen in één vastgoedobject;
  • Geen garantie dat de woning verkocht wordt wanneer je het geld nodig hebt.

Begin vandaag nog met plannen maken

De beste manier is het spreiden van de mogelijkheden. Door vandaag nog te kijken naar de mogelijkheden rond het sparen en beleggen, het aflossen op de hypotheek en mogelijke verzekeringen, kun je nu al met lage bedragen beginnen met het werken aan je pensioen. En dat is eigenlijk wel een prettig idee.

Reacties zijn gesloten.